MATTORGROUP

Budapestre érkezett a Nokia X Porting busz! Mi is ott voltunk!

  1. március 17-én Budapestre érkezett a Nokia X Porting busz, amelyet a finn cég közelmúltban bejelentett Android-alapú platformja iránt érdeklődő fejlesztőknek érdemes volt meglátogatni.

A Nokia X hazai bemutatóján Dankovics Tamás, a Nokia Kelet-Közép Európáért felelős üzletfejlesztési igazgatója szerint egy nemzetközi kutatás eredménye arra mutatott rá, hogy rengeteg Nokia rajongó létezik, aki nem szíveli a Windows Phone rendszert, viszont ragaszkodik a megszokott alkalmazásaihoz. Az X család az ő igényeiket elégítené ki és mivel a csúcsmodell kategóriát a Lumia mobilok már lefoglalták maguknak, valamint az elkövetkező években számottevő piaci növekedés az alsó kategóriás mobilok területén várható, adta magát az androidos Nokia X kifejlesztése.

A bemutatón közelebbről megismerhettük a dual SIM-es Nokia X-et, aminek külső jegyei elsőre kísértetiesen hasonlítanak az Asha modellekre, viszont a felület inkább a Lumiákon megszokott csempés rendszerre hajaz. Ez nem véletlen, hiszen a Nokia szándéka szerint az X modellek elsősorban a Lumia sorozat mellett, annak kiegészítéseként értelmezhetők, hiszen az úgynevezett modern felülettel a felhasználók elégedettek, így azt alapjaiban az androidos készülékeken is meghagyták.

A kezelőfelület ezen verziója azonban sokkal egyszerűbb: a csempék átrendezhetők, nincs élő csempe, és mindössze két oldalból áll az egész. Az első az alkalmazások oldala, ahova minden telepítés után egy-egy új app kerül a kijelző aljára, a másik pedig az Asha mobilokból már ismert Fastlane, azaz a felhasználó tevékenységét naplózó lista, aminek tartalmát részletesen testre szabhatjuk. A rendszer lelke a Nokia Store, hiszen az Android csak mélyen, kizárólag a fejlesztők számára látható, elérhető módon húzódik meg, olyannyira, hogy az Android szó a menürendszer alapos átvizsgálása után egyszer sem tűnik fel.

A rendezvényen jelen lévő Dr. Charaf Hassan, a BME docense az alkalmazások portolásának egyszerűségét méltatta, hiszen a Műszaki Egyetemen tanuló diákokkal pár nap alatt 10-nél is több androidos alkalmazás fordítottak át a Nokia felületére. A folyamat csak akkor bonyolultabb egy kicsit, ha az appok push üzeneteket küldenek, a térképet használják, vagy az alkalmazáson belüli fizetési lehetőséget biztosítanak. A Nokia szoftverboltjában jelenleg kizárólag ingyenes alkalmazások érhetők el, de később megjelenhetnek a fizetős verziók is.

A Nokia törekvése most az, hogy az összes, Windows Phone-on hiányolt és kedvelt app az X-eken elérhető legyen, viszont aki nem tud élni a Google saját szolgáltatásai nélkül (Maps, Play Store, Drive), annak meg kell elégednie a HERE térképekkel, a Nokia Store-al, és a One Drive-al. A bemutatón kipróbáltuk az 5 colos kijelzővel szerelt Nokia XL-t, ami egy kicsit később jelenik meg a hazai piacon, viszont hardveres szempontból nem sok pluszt ad a kisebbik kiadáshoz képest. A felület egyelőre alaposan laggolt, de a Nokia szakemberei biztosítottak róla, hogy a végleges verziókban ilyet nem fogunk tapasztalni.

Forrás: http://bitport.hu/megoldasok/megerkeztek-az-androidos-nokia-mobilok